Kun alkaa ajattelemaan maita, joissa tuotetaan viiniä, tulevat ensimmäisenä mieleen lähinnä Etelä-Euroopan maat, kuten Ranska, Espanja ja Italia. Tai sitten joku ajattelee Australiaa, Etelä-Amerikan maita tai Etelä-Afrikkaa. Yhdysvallat ei kuitenkaan juolahda mieleen muuta kuin melko kokeneilla viiniharrastelijoilla.
Valotamme tässä artikkelissa hieman sitä, mitä kaikkea sinunkin kannattaa tietää yhdysvaltalaisista viineistä. Tulet todennäköisesti yllättymään, ja toivommekin, että tämän luettuasi alat harkitsemaan Yhdysvaltoja myös potentiaalisena vaihtoehtona, kun etsit hyvää viiniä.
Yleinen harhaluulo
Monilla on perinteisesti se virheellinen kuva Yhdysvalloista, että sieltä ei löydy sopivaa aluetta viininviljelyyn. Joka paikassa on joko liian kylmää, kuumaa, kuivaa, märkää tai alue sijaitsee hurrikaanivyöhykkeellä. Jos Yhdysvalloista siis löytyy viinintuotantoa, se on hyvin paikallista ja pienikokoista. Tämä ei kuitenkaan pidä paikkansa: Yhdysvallat on maailman neljänneksi suurin viinintuottaja jättäen taakseen sellaiset suomalaisten tuntemat viinimaat kuin Chile, Australia ja Saksa. Viinintuotanto lakkasi virallisesti lähes kokonaan kieltolain aikana vuosina 1920–1933, mutta poikkeuksena oli ehtoollisviini, jonka ansiosta viininvalmistustaito säilyi Yhdysvalloissa.
Yhdysvaltain viinintuotanto on keskittynyt vahvasti Kalifornian osavaltioon, joka tuottaa 84% viinistä. Kakkosena tulee Washington (hieman yli 5%) ja kolmantena New York (noin 3,5%). Kalifornia voidaan jakaa neljään viinintuotantoalueeseen: pohjoinen, keskinen ja eteläinen rannikko sekä Central Valley. Viljeltävät rypälelajikkeet ovat ajattomia suosikkeja, kuten Merlot, Chardonnay ja Pinot Noir.
Yhdysvaltalaisia viinejä
Koska yhdysvaltalaiset viinit tehdään samoista rypälelajikkeista kuin vaikkapa kaikki eurooppalaiset kestosuosikit, mitään radikaaleja eroja ei ole. Sen sijaan maaperän tuomia vivahteita on havaittavissa. Yleinen trendi on se, että yhdysvaltalaiset, eteenkin kalifornialaiset, viinit ovat hedelmäisiä ja kukkaisia aromiltaan.
Yhdysvaltalaiseen ruokakulttuuriin kuuluvat tietysti kaikenlaiset grilliruuat, mikä näkyy myös viineissä. Paikalliset punaviinit sopivat hyvin yhteen esimerkiksi pihvin tai hampurilaisen kanssa ja valkoviinit puolestaan kevyiden alkupalojen ja jälkiruokien, kuten höyryävän omenapiirakan, kanssa. Moni BBQ-ravintola ottaakin siksi valikoimaansa paljon yhdysvaltalaisia viinejä, mikä saattaa aluksi kummastuttaa, mutta kannattaa muistaa, että grilliruuan paras kaveri on hyvä yhdysvaltalainen viini.
Alkon valikoimaan kuuluu tällä hetkellä 62 erilaista valkoviiniä ja 142 punaviintä. Melkoinen määrä, eikö? Esimerkiksi punaviinien kohdalla yhdysvaltalaisia vaihtoehtoja on tarjolla enemmän kuin eteläafrikkalaisia.